Het IE-plan (par. 6.1.1)
Het IE-plan
IE-strategie verwijst naar de expliciete strategie rondom IE-rechten. Grote ondernemingen hebben een expliciete strategie op het punt van omgaan met intellectuele eigendom binnen de onderneming. Deze IE-strategie of dit IE-plan van een grote onderneming is typisch een ‘plan to protect creative effort, safeguard freedom to operate, and enforce rights in line with the business strategy’.
Het IE-plan plan geeft allerlei ‘principles and guidelines’ hoe met IE moet worden omgegaan. Het geeft vaak ook uitgangspunten voor conflictmanagement. Je probeert zoveel mogelijk IE-valkuilen op voorhand te vermijden.
De volgende onderdelen kunnen deel uitmaken van een IE-plan
- IE-management
- IE-waardering
- IE-audit
- Due Dilligence
- Licenties
- Piraterij en namaakbestrijding
- IE en fiscaliteit
IE-valkuilen
- Ervan uit gaan dat IE alleen relevant is voor grote ondernemingen (en dat IE interessant noch betaalbaar is voor het MKB).
- Geen IE strategie vooropstellen, “brandjes blussen waar nodig”.
- Overhaast registreren, zonder rekening te houden met de wettelijke beperkingen/eerdere rechten van derden.
- Geen rekening houden met de eerdere IE rechten van derden in je bedrijfsvoering (en daardoor onbewust een inbreuk maken op de rechten van derden).
- Geen moeite doen om IE afspraken (met werknemers – derden met wie je samenwerkt) op papier te zetten.
- De toepasselijke strikte termijnen inzake IE bescherming uit het oog verliezen (internationale uitbreiding, verlenging e.d.m.).
- In een internationale context geen gebruik maken van de internationale beschermingsmechanismes.
- Er blindelings op vertrouwen dat je gesprekspartner jouw vinding waarvoor nog geen octrooiaanvraag werd aangevraagd, vertrouwelijk zal behandelen zonder dat er een vertrouwelijkheidsovereenkomst werd ondertekend.
- Geen extern gespecialiseerd advies inwinnen omdat “je het te druk hebt” of omdat “het zo duur is”.