Test Chipsrecht 9/10

Het uitputtingsbeginsel geldt in het algemeen voor alle intellectuele eigendomsrechten. Het betekent dat er een grens wordt gesteld aan de invloed die de rechthebbende kan uitoefenen op wat er later met zijn rechtmatig in het verkeer gebrachte producten (materiaal of exemplaren) gebeurt.

De uitputting van het chipssrecht heeft een wettelijke basis, en wel in artikel 6 TVHW. Wat betekent het nu wanneer het chipssrecht van een rechthebbende is uitgeput?

Nee, dat is niet goed. Een rechthebbende is zijn chipsrecht niet kwijt. Hij kan dat gewoon nog steeds tegenover een ieder uitoefenen.

Nee, dat is niet goed. Het begrip ‘uitputting’ heeft niets te maken met de inhoud of uitleg van een licentiecontract.

Inderdaad. Artikel 6 TVHW bepaal dat de chipsrechthebbende zich niet kan verzetten tegen verdere verhandeling van exemplaren van het werk, indien die exemplaren door of namens die rechthebbende rechtmatig (in de EU) in het verkeer zijn gebracht.

En wat nu als er wel auteursrecht is maar geen fysieke exemplaren? Dus: bestaat er ook zoiets als uitputting van digitale “exemplaren”, zoals software, e-books en muziekbestanden? Als je daarover iets meer wilt weten, kijk dan in VINI paragraaf 2.6.9 of lees dit er maar over.

Nee, dat is niet goed. Het begrip “uitputting” heeft niets te maken met het verlenen van een exclusieve licentie.