Test Chipsrecht 7/10

Soms is gebruik van de topografie van een halfgeleiderprodukt va een ander toegestaan. Wanneer is dat bijvoorbeeld het geval? Wanneer mag je dus datgene doen waarvoor de rechthebbende op een chip nu juist een chipssrecht heeft?

N​ee, dat is onjuist. Dat mag je nu juist niet!

​Dat is nog maar de vraag. Wat immers niet mag is : verveelvoudigen"van de topografie. Verveelvoudigen’ wordt hier in dezelfde ruime betekenis gebruikt als in het auteursrecht. Zelfstandig namaken is een beetje vreemde uitdrukking. Zelfstandig maken mag in et auteursrecht, al moet je dan wel bewijzen dat je jouw werk/topografie niet ontleend hebt aan de ander. dat is vaak best lastig.

​Dat is nog maar de vraag. Wat immers niet mag is : verveelvoudigen"van de topografie. Verveelvoudigen’ wordt hier in dezelfde ruime betekenis gebruikt als in het auteursrecht. “Ontlening” mag niet. In het auteursrecht ook iet “in een gewijzigde vorm”. Dat geldt dan dus ook in het chipsrecht.

Ja, dat is er sprake van reverse engineering in de zin van het chisrecht. Een bijzondere regeling, dat wel.

Daar gaan we weer. Nee. En echt onzin! Dit heet ook wel “Het fabeltje van de 7 verschillen”. Ooit door iemand in de auteursrecht praktijk verzonnen, maar echt niet waar. Het gaat bij de beoordeling om de wettelijke criteria. Het aantal verschillen in een topografie van een halfgeleiderprodukt doet niet terzake! Al brengt je twintig verschillen aan, dan nog kan er sprake zijn van een inbreuk.

Aan de andere kant: ook slechts één verschil kan meebrengen dat er geen sprake is van inbreuk. Bij de vraag of een gelijkende topografie een inbreuk vormt op een eerdere topografie hangt uiteindelijk af van de totaalindruk van beide topografieën, net zoals in het auteursrecht.