Octrooigemachtigde (par. 7.4.1)

Wie is en wat doet een octrooigemachtigde?

Octrooigemachtigden zijn van huis uit technisch geschoold (ir. of ing.). Zij hebben een technische of exacte opleiding op masterniveau Zij hebben zich daarnaast - behoorlijk diepgaand! - verdiept in het octrooirecht, vooral in de verleningsprocedure en het praktisch beheer van een octrooiportefeuille van een rechthebbende. Een octrooigemachtigde heeft niet alleen affiniteit met innovatie en bedrijfskunde, maar ook met taal en communicatie.

Er zijn zgn. industriegemachtigden (in-house bij een onderneming) en “vrije gemachtigden”, die werken vanuit een (particulier) octrooibureau.

Europees octrooigemachtigde Hendrik Jan Brookhuis van EP&C over het werk van een octrooigemachtigde

De beroepsgroep

De titel van octrooigemachtigde is wettelijk beschermd. Je kunt dan ook alleen octrooigemachtigde worden door het examen te halen en een stage onder begeleiding van een ervaren octrooigemachtigde te doorlopen.

De Orde van Octrooigemachtigden is de beroepsorganisatie van alle octrooigemachtigden in Nederland. De Orde zorgt ervoor dat de leden professioneel, klantgericht en integer zijn in hun werk: het adviseren en ondersteunen van uitvinders om bescherming te krijgen voor (technische) vindingen.

Octrooigemachtigden zijn aangesloten bij de Orde van Octrooigemachtigden en ingeschreven bij het Register van Octrooigemachtigden. Er is ook een Europese orde van octrooigemachtigde.

Opleiding, kennis en kunde

De tweejarige Beroepsopleiding Octrooigemachtigden beslaat ongeveer honderd dagdelen. Om de twee à drie weken vinden tweedaagse bijeenkomsten plaats. Je doet de opleiding vanuit een stageplaats, waar je drie jaar als octrooigemachtigde in opleiding onder begeleiding van een gekwalificeerd octrooigemachtigde werkt. Tijdens die stage ontstaat er steeds meer ervaring met de juridische manier van denken en oefen je je in het opstellen van adviezen en aanvragen.

Tegelijkertijd volg je in deeltijd de theoretische opleiding bij je stageorganisatie of bij Stichting Beroepsopleiding Octrooigemachtigden. Je leert dan:

  • juridische kennis (algemeen, octrooirecht en overig recht rond intellectueel eigendom, Europees recht/mededinging) en beroepsattitude
  • communicatieve vaardigheden
  • praktische vaardigheden rond octrooiaanvraag en inbreukadvies

Sinds januari 2006 is de Verordening permanente educatie voor octrooigemachtigden van kracht. ook die wordt door de SBO verzorgd.